Mi az affiliate marketing?

Négy évvel a világháló indulása után, 1994 novemberében egy CDNOW nevű cég találta ki az úgynevezett „BuyWeb” online értékesítési módot – a vásárlás elindítása egy kattintással közvetlenül a weboldalukról. Ez volt az affiliate marketing első nyereséges formája és hamarosan sok más online és e-kereskedelmi weboldal követte egy sor hasonló programmal. Sok forrás az Amazon.com 1996-ban elindított programját tekinti az első tényleges affiliate marketing programnak. Az affiliate marketing rövid idő alatt a reklámozás és az értékesítés eredményes módszere lett és most már nagyon sok cég marketing stratégiájának fontos részét képezi. Olcsó, hatékony és kevés kockázatot jelent minden érintett fél számára.

Az affiliate marketinget azonban nem szabad összekeverni a multi-level marketinggel, bár sok multi-level vagy hálózati marketing cég használ hasonló módszert az on-line marketinghez. A Google AdSense szintén nem tekinthető affiliate marketingnek, mert az kontextus alapú hirdetést használ és nem a weboldal tulajdonosa választja ki a hirdetéseket.

Az affiliate marketing egy megállapodás egy kereskedő és egy weboldal tulajdonosa között. Amikor egy vállalkozás úgy dönt, hogy szeretne egy kis segítséget termékei vagy szolgáltatásai értékesítéséhez, akkor elindít egy affiliate programot. Ezzel megengedi mások számára, hogy feliratkozzanak és értékesítsék a programban szereplő termékeket vagy szolgáltatásokat. A cég minden partnerének egy egyedi azonosító számot ad, amit használniuk kell a linkjeikben és hirdetéseikben. Ez alapján tudja a cég rögzíteni, hogy egy eladás kitől származott, ha a vevőt egy partner küldte a weboldalra.

A partnerek különböző módszerek segítségével hirdetik a kereskedő termékeit a kereskedő weboldalára mutató affiliate linkekkel és hirdetésekkel. Cserébe a kereskedő jutalékot fizet a partnernek minden általa létrehozott eladásért. A kereskedő csak akkor fog fizetni a partnernek, ha a vásárló rákattint a termék affiliate linkjére és a későbbiekben vásárol is.

Többféle típusú affiliate marketing programot alkalmaznak. Vannak olyanok, amelyek csak egyszeri jutalékot ajánlanak minden eladásból, néhány program élettartam jutalékot is kínálhat és vannak amelyek fizetnek a feliratkozásokért is, amiket a partner szerez nekik buy viagra no prescription. Ez lehet pl. egy hírlevél feliratkozás vagy egy regisztáció.

Az affiliate program típusa teljesen az üzemeltetőn, vagyis az üzlet tulajdonosán múlik. Ő dönthet arról, hogy a bevétel meghatározott százalékát vagy átalánydíjat hajlandó fizetni egy eladásért vagy egy feliratkozásért.


Kategória: Affiliate marketing | A közvetlen link.